Inflácia v Nórsku dosiahla v júni najvyššiu úroveň za takmer 34 rokov

11.07.2022 Celý región

Oslo 11. júla (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Nórsku pokračujú podobne ako v mnohých iných európskych krajinách v zrýchľovaní rastu, pričom za jún dosiahla inflácia najvyššiu úroveň za takmer 34 rokov. Vo vysokom raste pokračovali aj ceny priemyselných výrobcov. Informoval o tom server RTTNews, ktorý zverejnil pondelkové údaje nórskeho štatistického úradu.

Medziročná miera inflácie dosiahla v Nórsku v júni 6,3 % oproti 5,7-percentnej úrovni v predchádzajúcom mesiaci. Júnová inflácia, ktorá bola najvyššia od októbra 1988, prekonala aj očakávania trhov. Ekonómovia síce počítali so zrýchlením rastu, predpokladali však, že rast spotrebiteľských cien dosiahne za minulý mesiac 5,9 %.

Infláciu najviac ovplyvnili náklady na dopravu, ktoré sa zvýšili o 11,7 %. Výraznejšie rástli aj náklady spojené s bývaním a vykurovaním, v ich prípade rast dosiahol 8,3 %. Ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli o 5 %.

V separátnej správe nórsky štatistický úrad zverejnil údaje o vývoji cien priemyselných výrobcov. Tie sa podľa úradu zvýšili v júni medziročne 68,8 %, zatiaľ čo v máji ich rast predstavoval 64,6 %. Najprudšie vzrástli ceny energetických produktov, ich rast presiahol 127 %.

Výrazné zrýchlenie rastu cien producentov zaznamenalo Nórsko v medzimesačnom porovnaní. Zatiaľ čo v máji vzrástli o 1,7 %, v júni ich rast dosiahol 7,2 %.
 

Vyberte región

mark